niedziela, 22 listopada 2015

Czas na Dziada...



Kilka tygodni temu obiecałam Wam przepis na moje ukochane jesienno - zimowe ciasto... Dodam, że to ciasto błyskawiczne. Dziś po obiedzie naszła mnie ochota, pięć minut i voilà blaszka z ciastem już była w piekarniku... A na chwilę obecną połowa zjedzona :) Mniam...

Kochani, czas ucieka nieubłaganie, jeszcze tydzień i mamy Adwent! Hurra, jak ja kocham ten magiczny czas. Dekoracje, pierniczki, nawet porządki, czy drobne remonty mi nie straszne. Już w tym tygodniu zaczynam działać... A pracy jest naprawdę sporo, więc potrzeba solidnego planu. O ile porządki i dekorowanie lubię, a nawet bardzo lubię, o tyle kupowanie prezentów dla bliskich to dla mnie zmora. Powoli trzeba się rozejrzeć i pomyśleć, żeby nie trzeba było na ostatni moment biegać po sklepach, bo tego bardzo nie lubię...

Dobra, dobra... Znowu się rozgadałam, pomarudziłam :)
Przed nami cudowny czas, wykorzystajmy go najlepiej jak potrafimy... Na przykład upieczmy bakaliowe ciasto, którego cudowny, lekko cynamonowy zapach otuli nasze domy i sprawi, że nastrój w domu będzie iście magiczny.
Łapcie przepis!




Dziad Podlaski

Składniki:

2 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
1 szklanka oleju
1 szklanka posiekanych orzechów
2 duże jabłka zetrzeć na tarce i skropić sokiem z cytryny
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli

Wszystkie składniki dobrze wymieszać i wylać na wysmarowaną blaszkę. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.

I to tyle. :)

Smacznego!






To tyle na dziś... Zamykam ten kulinarny wpis i życzę Wam wspaniałego, ciepłego wieczoru.
 
 
 
Pozdrawiam!
Magda
 


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...